Не бъдете най-големия враг на собствените си пари

Позната на всички ситуация  - на пазара излиза нещо ново, което е хит. И всички искат да го имат. Няма значение дали става дума за телефон, лаптоп или модел обувки. Няма как да карате със стария си iPhone 4, вече има iPhone 5. Нищо, че стария работи и изглежда като чисто нов. "Трябва да го сменя. Не искам да изглеждам като идиот. Всички си ги сменят, само аз ли да стоя със стария? Какво ще си помислят хората?"


Понякога купуваме нещо по-скъпо, отколкото можем да си позволим в даден момент. Казваме си "Нищо, другия месец ще заделя малко пари и ще се оправя". Понякога, взимаме дори пари на заем от някой приятел, познат или роднина за това; или пък в немалко случаи се стига до малък потребителски кредит от банката; в по-тежки ситуации опираме до фирма за бързи кредити. Като консултанти виждаме това всеки ден. Говорейки с хората за техните пари, виждаме как често хората не спазват никаква финансова дисциплина. Винаги се намира оправдание, за това което се купува. По този начин се харчат излишни пари, а хората намират извинение за това да не могат да постигнат финансовите си цели, които са си задали.

Ако имате нови мечти за 2014 година, ако наистина искате да постигнете това, което сте си задали като цел, просто престанете да търсите извинения - направете го! Колкото по-дълго правите компромиси, толкова по-дълго нещата няма да се променят положително за вас. Отново ще се спрем на основните точки за постигането на успех.

1. Бюджет - неочакваните разходи винаги ми бъркат финансовите планове

Ако сте си съставили и следвате някакъв бюджет, но в миналото сте имали изненади, може да мислите по този начин. Но, ако все още мислите така, значи тези разходи са всичко друго, но не и неочаквани. Просто, защото вече знаете, че може да имате такива и съответно да ги предвидите. Основният въпрос при бюджетирането не е просто да го направите, а да го изградите правилно и да го спазвате! Не правете бюджет с изчисления до последната стотинка, направете го работещ. Никой не е казал, че ще успеете веднага и никога няма да направите грешка - дори и да сгрешите, вземете си поука и продължете. Не се отказвайте. В крайна сметка и на ниво държава, финансовите министри правят грешки. Ако не беше така, нямаше да има икономически кризи. Всеки бюджет минава през поправки и ревизии всяка година, понякога по няколко пъти, в зависимост от обстоятелствата.

2. Не мога да спестя пари точно в момента

В 9 от 10 случая това не е така. Митове и легенди са, че хората не могат да спестят пари. Нека ви кажа нещо - хората не са готови да правят компромиси. "Не мога да намаля дълговете си и да спестя пари", казва човек, който пуши по две кутии цигари на ден. Не ме разбирайте погрешно, допреди известно време и аз пушех. Но средно това са 10 лева на ден, за 30 дни - 300 лв., за една година - 3650 лв. И казвате, че не можете да спестите и да намалите дълговете си? Това не невъзможност за спестяване на пари, а нежелание за компромис с цел да се постигне нещо важно!  Извинението е "Абе веднъж се живее, как да се откажа от такива дребни радости в живота!?" Там, където е необходимо, направете компромис.

3. В магазините е скъпо, а и не ми се занимава - по-добре излез и си купи евтина храна от вида "Fast food"

Не съм сигурен, че храната, която ще купите от магазина и ще си сготвите сами ще ви излезе по-скъпо от тази, купена от някоя фирма за бързо хранене. В големите магазини редовно има намаления на хранителни продукти и аз самия установих, че с малко повече усилия и старание, сметката ми доста намаля след като започнах да ги следя. Да не говорим за качеството! Всички сме уж наясно с това. И колкото банално да звучи, на здравето ни наистина не бива да слагаме цена, просто, защото то е безценно. На тези, които все още мислят за това, че е по-добре да се хранят навън, препоръчвам тозифилм. По-евтино не е, по-лесно - да. Но, на каква цена!

4. Винаги ще имам дългове, какво е значението дали ще го намаля или не?

Вижте, това е много неправилно схващане. Стана ясно, че максимата "целия свят живее на кредит" не довежда до нищо добро. Докато все още можете да си обслужвате дълговете, т.е. имате пари да си покривате всички вноски, изобщо не се и замисляте, че това може и да е проблем. Но точно това е времето, в което все още имате надежда да намалите дълга си. Каква е идеята да го напрвите? Ами, колкото по-малък е дълга ви, толкова по-малки ще са ви плащанията по него. А в много случаи, може да се отървете изцяло - така всичко, което спечелите ще си го харчите вие, вместо да го плащате на банката, при това доста оскъпено. Затова е важно да намалите дълговете си. Може да се наложи да направите временно някакви компромиси, временно да се лишите от нещо, но е акцентът в случая е - временно. Цената си заслужава! Ако имате кредит и плащате по него 250 лева на месец на банкат си помислете, как някой ден тези пари ще си останат за вас!

5. Пенсионирането - "Ооооо, много е далече, ще спестявам за това по-късно! Има много време до тогава."

Това е заблуда! Даже две. Да го кажем даже две в едно. Първо, защото трябва да заделяте отрано, за да имате по-късно. И второ, защото има доходоносни пенсионни програми, които имат спестовен характер и носят добра доходност. Наскоро имахме случай, когато наш потребител коментира, че през годините на кризата 2008-2010 доходността е била много ниска. Да, може да има такива години, но в дългосрочен план пенсионните застраховки (доброволните) имат добра доходност. Не е казано, че трябва да спестявате огромни суми. Просто го правете редовно. Отделяйте дори и малки суми и ги инвестирайте в това. В началото натрупаната сума ще ви се вижда малка, но в течение на времето ще стане голяма. Да кажем, че разполагате с 1000 лв. на месец. Започвате да вкарвате по 50 лева месечно във вашата пенсионна програма, което прави 600 лева на година. Средна доходност около 7% на пенсионната ви програма (средна стойност за години назад) минус 2% инфлация, това прави 5% чиста доходност на година. За 30 години ще натрупате толкова пари, че ще можете да харчите за 15 години след като се пенсионирате по 3755 лева на година или по 250 лева допълнително на месец!

6. Застраховката  - "Застраховка не ми трябва, много е сложно и нямам доверие в такива неща"

Една застраховка живот е не само въпрос на сигурност, това е въпрос и на спестяване на пари. Застраховката живот има спестовен характер, освен че се изплаща в случаи на необходимост. Тъжно е, че у нас едва 6% от хората имат такава застраховка. В западните страни процента е между 20% и 40%. Знаете ли, че когато плащате вноските по застраховките живот, върху тези плащания не плащате данък? Знаете ли, че доходността на тези застраховки в някои случаи е доста по-висока от банковия депозит? Знате ли, че в случай на болест ви се поемат куп разходи, които иначе ще плащате сами? Това са важни неща, на които, докато всичко върви както трябва не се обръща особено внимание, а когато ножът опре до кокала ....."Ех, сега да имаше ...". Ами от вас зависи, направете я.

7. Кредитните карти - "Ако си плащам редовно кредитната карта, от банката ще ми вдигнат лимита"

Ами те само това и чакат! Даже сами ще ви предложат да ви увеличат лимита! Даже ще ви предложат още една карта, нали ще си плащате, за тях това си е доход! Оттървете се от кредитните карти. Не ви трябват. Внимавайте да не попаднете в "капана на минималната вноска" http://portmoneto.com/index.php?t=513. Изплатете кредитните карти и минете на дебитни. При едната ще плащате лихва, при другата ще ви плащат лихва. Вие сами преценете кое е по-добро. Да не говорим за таксите. Кредитните карти имат годишна такса за поддържане, която е между 50 и 100 лева в зависимост от банката. Има куп други такси и комисионни, които превръщат кредитната карта в нещо не особено привлекателно. Но, това го знаят тези, които вече имат кредитни карти. Трябва ли да се опарите, за да го научите? Хайде, не бъдете като малките деца, които трябва да пипнат котлона и да се изгорят, за да научат, че когато сте им казвали, че там е горещо и не трябва да се пипа, не сте се шегували.

8. Увеличението на заплатата -  "Не мога да искам увеличение"

Защо? Не боли. Да, не трябва да досаждате на шефа си всеки ден. Не е редно винаги, когато го срещнете да му кажете "Добър ден, а какво става със заплатите?" Това не е особено приятно и може да ви гледат с лошо око. Но, когато сте си изпълнили плана, когато сте постигнали нещо, когато смятате, че заслужавате повете - просто отидете при шефа си и му кажете, че смятате, че заслужавате увеличение. Дори и да не го получите ведната ще сте показали, че се интересувате и го искате. Ако си седите и чакате някой да се сети за вас и да ви вдигне заплатата - забравете. Докато си мълчите, ще смятат, че сте доволни на това, което получавате и никой няма да ви предложи увеличение. А вие ще живеете с идеята, че шефа не ви оценява. В крайна сметка, сами ще сте си виновни. И в Библията така пише: Искайте и ще ви се даде!

9. Инвестиране - "Това е много сложно, не го разбирам, плаши ме, обърква ме"

Много хора губят непрекъснато пари, просто, защото не се интересуват дали може да спечелят повече. Те си знаят, че парите се слагат в банката на депозит и с това се изчерпват знанията им в тази област. Разчитат на ниския, но сигурен доход. Всъщност, това не е инвестиране, а спестяване. Има разлика! Направете парите да работят за вас! Да, може да се наложи да прочетете някой учебник, може да се наложи да минете някой курс за обучение. Но, това ще ви се отплати. Да, при инвестициите рисковете са по-големи. Знам, че много хора се опариха от различните фондове и борсата у нас. Но, какво да се прави, криза е. Всички се опариха, в цял свят. Това не е причина да се обезкуражаваме, а трамплин да скочим дори по-високо и да продължим напред. Вижте, при правилно направени инвестиции, може да снижите рисковете до минимум. Всичко, което ви трябва са желание, знания и правилното им приложение.

10. Планиране - "Все забравям нещо важно за плащане"

Всички сме обвързани с различни плащания и е важно за финансовото здраве те да бъдат предвидени предварително. Но, има още нещо, което трябва да направите, за да успеете - не само да планирате, но и да изпълнявате този план! Стриктно!  Много хора живеят в скъпи квартали, където данъците са много високи. Знаете ли, че в много държави хората си сменят жилището при това положение? Просто отиват да живеят в по-евтин квартал. Понякога разликите може да са огромни. Забравете за престижния квартал, ако това ви изяжда доходите. Да, може би сте свикнали, може да имате приятели. Все пак планирайте си разходите в зависимост от приходите. Понякога компромисите излизат скъпо!

Източник: portmoneto.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts