Вашето дете не иска да спестява?

Вашето дете не иска да спестява? Опитайте метода - първо моркова, след това пръчката.
Един от начините да насърчите децата си да развият стабилна финансова дисциплина е да поставите спестяването, като условие за парите, които те получават. Затова опитайте се да го обясните, при вземане на решение за седмичните или месечните джобни пари.

Това, разбира се, означава определянето на бюджет и взимане на самостоятелни решения какво да правят, когато се сблъскат с техните собствени разходи.
Един от отговорите е, да се изисква от тях да спестяват от своите пари в спестовни касички. Но тъй като, това не учи на сдържаност и вие не винаги ще бъдете наоколо за да преглеждате спестяванията им, има по-поучителни начини децата ви да разберат какво имате предвид.
Нийл С. Годфри, съавтор с Каролина Едуардс на “Парите не растат по дърветата: Ръководството за възпитание на материално-отговорните деца” (Fireside, 1994), препоръчва игрово плащане на сметки. Като в играта Монополи, където парите всъщност са размера на заплатата ви. Вземете някои стари сметки и напишете сумата, която се дължи и крайната дата за плащане на гърба на всеки плик. Обяснете им, че трябва да организират нещата по начин, който да осигури плащането на сметките, а също така и да спестят останалото. Като стимул, може да изтъкнете, че това, което са спестили ще могат да използват за нова видео игра или колело например.
Напомняйте им тази цел, за да ги предпазите от отдалечаване им от нея. Колкото по-достойна и по-амбициозна е дългосрочната цел, толкова повече можете да ги възнаграждавате междинно за спестовната им дисциплина с малки подаръци.
По-малките деца разбираемо имат проблеми със спестяванията, така че най-добрият механизъм за тях често е прасенцето-касичка за монети и портфейл за сметки. Бройте парите периодично с тях и им кажете, колко близо са до изпълнението на техните цели. Преди всичко, хвалете напредъка им.
Докато децата не пораснат достатъчно големи, за да се справят с разплащателна сметка, можете да им покажете  как да теглят от АТМ, както и да попълват платежни нареждания с вас в банката.
Най-добрият начин за възпитаването на навици към разходите е да ги показвате. Когато планирате излизане до магазина за хранителни или домакински стоки, вашите деца могат да участват при съставянето на разумен списък с покупки и да се придържат към него. Това ще ги научи да избегнат проклятието на всички спестяващи: импулсивното пазаруване.
За скъпи покупки като уреди, покажете им как да направят проучване на пазара: като четат статии и рецензии; сравняват оферти в Интернет; като се обадят по телефона на различни магазини, ако техният избор е в наличност; да водят преговори с търговските агенти върху цената; да отидат на няколко места, за да видят какво се предлага и да сравнят цените.
Без съмнение, може да се окаже, че покупката е дефектна. Няма проблем. Използвайте това, за да демонстрирате важността от запазването на касови бележки и преглеждането на гаранциите на стоките. Когато връщате стоките, вземете децата си с вас и им покажете как трябва да се преодоляват аргументите на продавачите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts