Как да ни стигат парите без да се лишаваме от най-необходимото?

„Къде изчезнаха парите?“ – всеки месец хиляди хора си задават този въпрос. 
И се започва голямо смятане – кога за какво е харчено.
Оказва се, че голяма част от парите „отлитат“ в хранителните магазини и заведенията. Това се случва най-често, ако човек не е планирал месечните си разходи умело.

Според експертите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси, България, за да задържите финансите си в портмонето за по-дълго, е достатъчно да следвате няколко прости съвета.


Ето как да ви стигнат парите за храна, напитки и забавления

Разходи за храна:
  • Винаги влизайте в магазина с предварително подготвен списък и се придържайте към него. Ако сте отделили 10 минути да обмислите точно какво ви трябва, ще знаете и приблизително колко ще похарчите.
  • Старайте се да пазарувате в един ден от седмицата всичко, което ви е необходимо, по списък. В останалите дни пазарувайте само хляб, мляко, плодове и зеленчуци.
  • Не пазарувайте на гладен стомах. Изследванията показват, че тогава ще накупите продукти и готови храни, от които нямате нужда.
  • Не правете импулсивни покупки. Колкото и примамливо да изглеждат стоките по стелажите, просто не посягайте към тях, а си задайте въпроса „Наистина ли имам нужда от това?“.
  • Не се притеснявайте да проверявате внимателно касовата си бележка. Това не е недоверие към продавача, а разумна постъпка.
  • Винаги търсете на етикетите срока на годност на продуктите. Иначе рискувате не просто да хвърлите парите си на вятъра, но и да създадете здравословни проблеми на семейството си.
  • Разходите за храна на домашните любимци също трябва да са добре планирани и да не бъдат импулсивни. Следете промоциите на избраната от вас марка и планирайте пазаруването на храна спрямо нея.
  • Не гответе повече отколкото можете да изядете, за да не хвърляте храна.
Разходи за напитки и забавления:
  • Ходете на кино в определени дни. Тоест тогава, когато цените на билетите са намалени. По-големите кина избират един или два дни в седмицата, в които предлагат билетите на промоционални цени.
  • Внимателно преценете  хобито си. Ако имате абонамент за фитнес център и не го използвате, не го подновявайте. Продайте го и насочете финансите и енергията си в неща, за които наистина имате желание.
  • Ако не можете да се откажете от кафето с приятели навън, избягвайте скъпите кафета в полза на по-обикновените. В тях и изкушенията са по-малко и няма опасност кафето да прерасне в специално лате с топинг плюс сладкиша на седмицата.
  • Помислете върху възможността да откажете цигарите. И най-простата сметка за това колко пари харчите за тютюн изглежда стряскащо.
  • Храненето навън може да бъде приятно, но и е голям разход. Започнете да си приготвяте закуска, дори и обяд за работа.
  • Когато сте на бар, избягвайте да черпите, като не се поддавате на емоцията „обичам всички и целия свят“, защото на другия ден ще съжалявате. Изключенията от това правило са само почерпките по специални поводи.
Така, според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България, лесно ще спестите част от месечната си заплата. А как да планирате и останалите си разходи, може да научите от „Как да правим годишен бюджет“.


Източник: www.moitepari.bg

1 коментар:

  1. Здравейте всички,

    Имате ли големи финансови проблеми, които са имали дългове и не можете да решите, защото искайки пари, имате голям брой кредитори, които ви тормозят. днес институцията предлага бързо и надеждно решение в пълна безопасност. Те предоставят заеми от 1000 до 100 000 000 евро на всеки, който би могъл да получи специален заем с 3% лихва. или имате нужда от спешни пари по други причини. Моля, свържете се с тях за повече информация с този имейл:
    info.cashcraft84@gmail.com

    Слава Nwanele

    ОтговорИзтриване

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts