Какво означава револвиращ кредит?

Револвиращият /възобновяем/ кредит е сложен, труден за разбиране продукт и неправилното схващане на неговият начин на функциониране може да доведе до неправилната му употреба и трудности в погасяването. Какво всъщност представлява той? 

Револвиращият кредит представлява кредит, позволяващ на кредитополучателя да разполага с определена сума като заплаща лихви и такси върху използваната от нея част. Договорът е с различен срок с възможност за подновяване.

Размерът на кредита се определя въз основа на проучване от страна на кредитодателя на личното и финансовото състояние на кредитополучателя, на неговите нужди и възможността му да обслужва кредита.  В зависимост от желанието на получателя, средствата от револвиращия кредит се използват свободно (в рамките на предварително определен лимит), на части или изцяло, по всяко време.

Револвиращият кредит възстановява размера си в процеса на неговото погасяване. По този начинпогасената част от главницата отново става достъпна за използване за финансиране на нови проекти. Не се предвиждат такси в случай, че не използвате кредита. Законодателството изисква всяка вноска по кредита да включва освен дължимата лихва и част от използваната главница, както при вноските по стандартен потребителски кредит. 

Следователно, този практичен и гъвкав инструмент е интересно решение. От момента на окончателното одобрение на документите, получателят на кредита може да разчита на налични финансови средства в случай на непредвидени разходи без да е необходимо да кандидатства на ново всеки път когато му е необходима някаква сума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts